Приложна академия за образование – Синдео на гости в ОУ “Васил Левски” – гр. Кнежа

На 3-ти ноември 2023 година, Приложна академия за образование – Синдео бе на гости на учениците от 7-мите класове на ОУ “Васил Левски”, град Кнежа. По покана на госпожа Ваня Иванова, учител по география и музика, Теди Димитрова, един от основателите на Синдео, посети училището, за да разкаже на учениците за природните бедствия.

Основно училище “Васил Левски” е с много богата история. То отваря врати за своите първи ученици през далечната 1931 година, като първоначално училището е било само на един етаж. През годините в ОУ ,,Васил Левски” са изградени символика и ритуали, за да се запазят живи традициите. За постигане на целите си днес училището работи в партньорство с активен ученически парламент, с родителската общност,  с органите на местната власт и неправителствени организации. От 2021 г. учениците могат да се обучават в STEM център. През същата година ОУ “Васил Левски” за втори път е включено в Списъка на иновативните училища за период от 4 години.

Темата за природните бедствия е много важна и всички ученици следва да бъдат запознати с видовете бедствия и различните реакции, които трябва да имаме, ако ни се случи да попаднем в някоя природна стихия. Учениците от 7 клас бяха невероятна публика и слушаха с огромен интерес. Д-р Теодора Димитрова ангажира вниманието им още в началото на презентацията, когато по интерактивен начин въвлече учениците в темата, карайки ги да сканират с телефоните си QR код и да отговорят на въпроса “Кои природни бедствия познавате“.
No description available.

Menti.com – интерактивен начин да въвлечем учениците към темата

Силен интерес предизвика торнадото и възможността то да си сменя цветовете, както и това, че над 500 000 земетресения се случват в рамките на една година по цялата планета Земя.

Темата бе представена по много интересен начин – разделена на традиционни и не чак толкова традиционни бедствия. След като учениците се запознаха с традиционните бедствия, каквито са земетресенията, пожарите, цунами, торнадо и др., седмокласниците на ОУ “Васил Левски”, заедно със своите учители, станаха свидели на разказа за огненото торнадо и близначните земетресения, които предизвикаха силен интерес у учиениците.

Много специални са тези срещи, споделя Теди Димитрова, защото това е моментът, в който тя се опитва за краткото време с което разполага да събуди любопотството на децата към науката и да ги накара да зададат въпроса “ЗАЩО?”. Дори и в тема за природни бедствия, Теди засегна и обществено важни теми като опазване на околната среда и водите, климатични промени и даде примери за неразумната човешка дейност по отношение на опазване на природата ни, като зададе на присъстващите въпроса “Нима това не е бедствие?”

No description available. No description available.

Теди Димитрова показа на учениците сателитни изображения, на които се виждат насаждения от монокултури – един вид земеделска култура, която за да съществува, хората използват всякакви препарати, с които да унищожат растенията около монокултурата. По време на лекцията стана ясно, че популацията на пеперуди в Европа е драстично намаляла и учениците сами стигнаха до зивода, че за това голяма вина носи човекът и сами категоризираха факта като “бедствие”.

За финал всички ученици получиха по един бонбон и си тръгнаха заредени и вдъхновени. А ние благодарим на г-жа Ваня Иванова за поканата и възможността Приложна академия за образование – Синдео, в лицето на Теди Димитрова, да посети основно училище “Васил Левски” в китната Кнежа, да се срещне с любознателни ученици и да разговаря за качественото образование с директора и учителите на училището.

No description available.

Г-жа Ваня Иванова, учител по география и музика в ОУ “Васил Левски”, гр. Кнежа и д-р Теодора Димитрова, основател на Синдео

 

Приложна академия за образование – Синдео на гости в ОУ “Васил Левски” – гр. Кнежа
Към началото