10 начина за използване на технологиите в час

Сигурно има моменти, в които се чудите как да използвате технологиите в час или как да привлечете вниманието на учениците.

В тази статия сме събрали 10 начина (но сме сигурни, че и вие можете да добавите още) за използването на технологиите в час

1. Отидете на виртуална разходка

Разгледайте света виртуално. Как? Чрез картата на Google или по-точно Google Street View. Така можете да отидете до почти всяка една точка на света. Можете да допълните визуализацията като посетите уебсайта на дадената забележителност, където в пълно с изображения, които можете да използвате.

Всичко, което е необходимо, е устройство, което е свързано към проектор или голям екран.

 

2. Използвайте кратки видеа за конкретна част от урока

Можете да привлечете вниманието на учениците си по време на урока, като използвате кратки видеа.

Можете да използвате клипове от YouTube, за да демонстрирате дадена част от урока. Ако клиповече са на чужд език, можете да изключите звука и да обяснявате по време на самия клип.

Този лесен начин за използване на технологиите в класната стая добавя мултимедиен елемент към вашите уроци.

 

3. Онлайн среща с гост

Защо трябва да се ограничавате само до записани видеа или до срещи на живо. Технологиите за конферентна връзка може да позволи на експерти по дадена тема да изнасят уроци в твоята класна стая.

Независимо дали става дума за учител от друго училище, човек от бизнеса или преподавател от университет, привличането на експерт в класната ви стая ще представи пред вашите ученици нови идеи.

Можете да направите среща или да добавите човека в Zoom, Microsoft Teams или, която и да е друга платформа за онлайн разговор, която използвате.

Можете да помолите учениците си да си подготвят въпроси по темата, за да могат по пълноценно да участват в този процес.

 

4. Направете подкаст

В момента подкастите са много популярни и голяма част от гимназистите (а вече и децата от по-малките класове) слушат/ гледат подкасти. Така не само можете да допълните вашите уроци, а и да ангажирате учениците си в целият процес.

За по-големите ученици, можете да им възложите като проект да създадат свои собствени подкасти. Това е един от най-лесните начини да използвате технологиите във вашата класна стая. Трябва ви само уствойство със силни високоговорители.

 

5. Добавете мултимедийни елементи в презентациите си

Докато презентациите, които са изцяло текст, могат да отегчат учениците, тези с мултимедийни елементи могат ефективно да задържат вниманието им.

Можете да се опитате да вмъкнете в презентациите си:

  • Изображения
  • Графики
  • Пиктограми
  • Подкаст клипове
  • Звукови ефекти
  • Кратки видео уроци
  • Кратки откъси от новини, филми, телевизионни предавания и други.

Не е нужно да търсите в Интернет, за да си набавите графики или прости изображение. Можете да си ги направите сами. Има безплатни онлайн инструменти, с които с лекота можете да създадете нужните от вас мултимедийни елементи. Можете да използвате Canva, Adobe Express, LucidChart, Piktochart (има лимит за безплатни сваляния), ChartBlocks и други.

 

6. Използвайте онлайн “5 минутка”

Отделайте 5 минути в края на урока, в които учениците да оставят коментар или да отговорят на важни въпроси свързани с урока за деня.

Това може да стане под формата на:

Коментари в презентацията – Споделяйки копие от презентацията на урока за деня, учениците могат да напишат коментар чрез PowerPoint или в Google Slides, за да отговорят на ваш въпрос или да решат конкретна задача.

Отговаряне на въпрос – Можете да създадете въпроси чрез Momtimeter (или друг онлайн софтуер за презентации) където учениците да отговорят кратко на предварително подготвени от вас въпроси.

 

7. Споделете онлайн календар на класа

Ако вашите ученици имат информация относно бъдещи дейности на класа, уроци и проекти, ще бъдат и по-подготвени за часовете. Създайте и споделете календар на класа, който да описва подробно уроците и подчертава важни дати.

Можете да използвате програма като Google Calendar, като изпратите хипервръзката на календара по имейл на вашите ученици или на техните родители. Това не само ще помогне на учениците и родителите да са по-информирани за бъдещите дейности, но ще помогне на целия клас в по-добрата организация. Така ще видите и дали задавате твърде много задачи за прекалено кратко време.

 

8. Осигурете онлайн дейности на учениците, които работят по-бързо

Има ученици в класа, които свършват със задачите си по-бързо от останалите, а трябва да изчакат биенето на звънеца. Подготвече на тези ученици допълнителни задачи, уебсайтове или образователни игри, които да отговарят на плана на вашият урок. Можете да ги създадете сами с представените софтуери в предишните точни или да откриете в Интернет. Правейки това, вие ще ги насърчите да използват разумно всяка минута от часа.

 

9. Използвайте онлайн мисловни карти

Има уебсайтове, които можете да използвате, за да създавате по-бързо ясни и подбрани мисловни карти

Ако потърсите в Интернет ще ви излязат доста резултати за уебсайтове за мисловни карти, като например: MindOnMar, Aspose Mind Map и други. Вие можете да си изберете този, който най-много ви допада.

Можете да работите заедно с класа, като споделите екрана си чрез проектор или на голям екран и да създавате мисловни карти свързани с урока. Когато работите заедно с учениците, можете да им покажите как се създават и да затвърдите знанията от урока или упражнението, което сте правили.

Можете да зададете и задание, всеки да направи мисловни карти у дома и след това да ги представи пред класа или да ви ги предаде.

 

10. Анкетирайте учениците си

За да насърчавате участието на учениците си, е добре да знаете от какво се интересуват и какви дейности предпочитат. Това може да е лесна задача като създавате и разпространявате анкети. За няколко минути можете да създавате и да разпространявате формуляри и анкети, като например можете да ползвате Google Forms (или друг инструмент по ваш избор). Като анкетите могат да се разпространят лесно, чрез споделяне на линк към анкетата в обща група или по имейл.

Анкетите могат да бъдат анонимни, което ще насърчи изразяването на по-интровертните деца, които може да не се чувстват удобно да изразяват мнението си.

 

Извод

Не трябва да отричаме технологиите, а да можем да ги използваме контролирано по време на часа. Образователните технологии ви дават повече начини да преподавате и ангажирате учениците, но трябва да изберете и най-добрият начин за използването им спрямо вашите уроци. Класовете и учениците са различни и някои от техниките няма да бъдат интересни на вашия клас, но други ще станат любими. Днес ви представихме само 10 начина за използването на технологиите в час, но вие трябва да изберете или да намерите начини, които отговарят на вашите ученици и на вас като учител.

 

10 начина за използване на технологиите в час
Към началото