7 неща, които всеки учител има нужда да чуе

Преподаване и професията да си учител определено не е за всеки. Учителите трябва да притежават много качества, за да се справят в различните ситуации, да опознават, мотивират и разкриват най-добрите качества и възможности в учениците си. Учителите са изправени и пред не лесната задача да комуникират с родителите. Да, комуникацията родител-учител е изключително ценна и ключова за успеха на учениците, но и на двете страни понякога им е трудно, все пак всичко хора сме различни.

Днес искаме да разкрием 7 неща, които всеки учител има нужда да чуе, дали от ученик, от родител, от колега или от приятел, защото и учителите са хора, които имат нужда от подкрепа.

 

Работата на учителя е много значима

Понякога, с всички нелепи ситуации, ангажименти и изисквания към вас, може да се почувствате така, сякаш вече не преподавате по начина, по който искате. Може също да усетите натиска върху вас и подари големите ви отговорности към учениците и учебния процес, първоначалната ви страст към работата и креативността ви да отстъпват на ежедневните задачи. Но вие променяте толкова много с това, което правите. Вие променяте живота на децата всеки ден. Дори вашите дела да стоят невидими за външния свят, това не означава, че вие не променяте вашите ученици, а точно обратното, вие ги правите чрез знанията, които са пряк резултат от работата ви. Имайте го предвид, когато ви стане трудно.

 

Вършите страхотна работа

Независимо от това, което могат да кажат или са казвали, мнозинството от учители полагат огромни усилия и труд всеки ден, за да образоват следващото поколение. Всички от нас сме срещали учители, които не се справят добре с преподаването или са по задължение на работа. Но повечето учители дават всичко от себе си и се справят фантастично. Не винаги можем да сме перфектни, но се стараем да се справяме добре.

 

Не винаги трябва да бъдете перфектни

Всеки учител по време на преподавателската си кариера разбира, че не всеки урок можеш да го представиш в най-добрата си светлина. Има дни, в които преподаването на урока преминава много добре. Дори успявате да включвате игри или обсъждате актуални теми. Просто самия урок преминава, даже може да се каже, перфектно! Но има и уроци, за които просто трябва да отидете, да дадете най-доброто от себе си за този урок и след това да го повторите около 10 пъти всяка учебна година. Но това не ознавача, че вие не сте дали всичко от себе си, просто понякога това е достатъчно за да се справите добре.

 

Мислете за себе си и за семействата си

Понякога като учители усещаме натиска да даваме всичко от себе си в класната стая. Разбира се, трябва да работим упорито, но не можем да жертваме здравето или семейството си за това, което в крайна сметка е работа. Може да е трудно да поставяте себе си и семейството си на първо място, но понякога е жизнено важно. Често като учители носим част от работата си вкъщи и до късни часове проверяваме домашни и контролни, но в тези моменти трябва да помислим и за влиянието на постоянното натоварване и това как ни се отразява. Почивката и прекарване на време със семейството биха помогнали за по-добрата ни концентрация и по-доброто ни психично здраве.

 

Детето ми иска да бъде като вас

Красотата и мотивацията да си учител, е да видиш грейналите очи на учениците по време на урока. Но да чуеш от родител, че неговото дете, което е твой ученик, желае да се превърне в твое малко копие, е може би една от най-любимите и разтърсващи учителя реплики. Защото ясно личи, че усилията, които са полагани през годините, си заслужават всяка минута и учителят е готов на още много! 

 

Благодарение на вас детето ми заобича предмета

Когато учителят дава всичко от себе си, за да запали любопитството на своите ученици към предметната област, в която преподава, той е готов на всичко – организира посред нощ своите уроци, търси различни и ангажиращи вниманието методи и подходи, квалифицира се и не спира да внедрява нови техники в своите учебни часове, за да може да е сигурен, че неговите ученици ще си тръгнат с нови знания и умения. Но когато чуе репликата “Благодарение на вас детето ми заобича предмета” – това е най-голямата награда за всички усилия и безсънни нощи.

 

Благодарим

Благодаря! От учители към учители. Това е едно от най-мотивиращите и вдъхновяващи неща, което всеки учител би искал да чуе. Вие сте избрали професия, която много хора не искат да работят или не могат. Да, работата е трудна и определено не е за всеки. Ако сте учител, който вдъхновява, който мотивира учениците си, който не спира да се развива зареди тях, който чете тези редове, сме ти благодарни, че си тук и твоята работа променя бъдещето на нашите деца!

7 неща, които всеки учител има нужда да чуе
Към началото