Canva срещу PоwerPoint – кой е по-добрият инструмент?

В днешно време все повече използваме различни дигитални помощници, за да можем да улесним работния процес. В този смисъл идва и сравнението на двама инструмента Canva (приложение базирано на облак) и PowerPoint (утвърдено приложение за презентации). Кой инструмент е по-добър? И кой ще бъде най-полезен за вас? Продължете да четете и ние ще се опитаме да ви отговорим на тези важни въпроси.

Но преди това нека да започнем от начало.

Каква е основната разлика между Canva и Microsoft PowerPoint?

Въпреки че Canva и PowerPoint могат да се използват за създаване на атрактивни презентации, двата инструмента са доста различни по своята същност.

Докато PowerPoint е инструмент, който е специално проектиран, за да могат потребителите да създават презентации, Canva е многофункционален инструмент, който позволява да се проектират огромна гама от визуални активи – графики, видеоклипове, презентации, слайдове, плакати и дори уебсайтове.

Друга ключова разлика, която трябва да се отбележи, между двата инструмента е, че Canva работи само ако има онлайн връзка.

Това е така, защото всички дизайни се запазват в облака, както и всички шаблони, изображения и други визуални елементи, които платформата използва. Въпреки че за Canva са налични десктоп и мобилна версия, инструмента работи само ако има интернет връзка и всъщност най-добрият начин за използване на Canva вероятно в чрез уеб браузър.

За разлика от това, PowerPoint може да се използва офлайн, чрез десктоп и мобилна версия на приложението.

Тъй като се прави сравнение на двата инструмента, Canva и PowerPoint, нека да се разгледа представянето им при създаване на презентации. Като начало на сравнението ще бъдат разгледани шаблоните, които са налични за Canva и за PowerPoint.

Шаблони

Шаблоните са отправна точка за презентациите – избира се един, променят се цветовете, добавя се съдържание и след това се представя резултата.

И така, какво е предложението за шаблони от Canva и PowerPoint?

По отношение на качеството, Canva предлагат голямо разнообразие от готови шаблони. Докато PowerPoint дава само 70 шаблона, с които да се проектира, и въпреки че могат да се изтеглят допълнителни 300+ безплатни шаблона от сайта на Microsoft, тази обща сума бледнее в сравнение с предлаганите от Canva 28 000+ готови шаблони за презентации.

Качеството на шаблоните в Canva също е по-добро, шаблоните са по-разнообразни по естество и често са в комплект с повече отделни типове слайдове.

По отношение на естетиката, може да се каже, че шаблоните на Canva определено имат предимство. Много от шаблоните на PowerPoint изглеждат доста остарели. За разлика от това, шаблоните на Canva изглеждат наистина съвременни, използва се широк набор от интересни шрифтове и са много по-ангажиращи.

Шаблоните са само отправната точка за дизайна и създаването на презентации, разбира се те могат да бъдат променяни и да бъдат направени много по-интересни и в зависимост от тематиката на презентацията, когато се персонализират.

Обаче, колко лесно е да се персонализират дизайни в Canva и PowerPoint?

Персонализиране на презентации

След като се избере шаблон в Canva и PowerPoint, следва да се персонализира и да се направи според индивидуалните нужди.

Canva и PowerPoint позволяват да се направи това, като се добавят различни елементи към шаблоните и след това се позиционират и преоразмерят. Нека да се разгледат двата процеса и как се различават те.

Добавяне на елементи към шаблон

В Canva добавянето на елементите към шаблона се прави с помощта на вертикално меню от лявата страна на екрана.

 

 

Вертикалното меню на Canva се използва за добавяне на дизайнерски елементи

Това позволява и добавянето на следните опции към шаблона:

  • Графични елементи – икони, снимки, изображения, графични изображения, графики, форми и още.
  • Съдържание, което е качено в Canva
  • Текст
  • Фонове
  • Лога

Най-доброто в добавяне на елементи към презентацията в Canva е лесния процес: избира се елемента, който да се добави и се плъзга върху дизайна. Това осигурява наистина бърз и плавен работен процес.

Добавянето на елементи в PowerPoint включва по-тромав процес. Първо трябва да изберете опцията „Вмъкване“  в главното меню.

Вмъкване на елементи в PowerPoint

След това да се навигира от лентовото меню, което дава възможност да се добавят елементи към шаблона.

Лентовото меню на PowerPoint за добавяне на елементи към презентация

Елементите, които могат да се добавят в PowerPoint, са подобни на наличните в Canva, но има някои допълнителни елемента, налични в PowerPoint:

  • 3D модели
  • Уравнения

В по-новите версии на инструмента са налични 3D моделите. Както подсказва и името им, са 3D изображения, които могат да се завъртат, за да отговарят на конкретни изисквания. Много от тях са налични и могат да помогнат за различното представяне на презентацията.

Въпреки че има разнообразие от 3D графики, налични в Canva, те не могат да се завъртат и персонализират, за да отговорят на нуждите по същия начин, както може в PowerPoint. (Също така са по-трудни за намиране, защото няма специална опция за показването им – просто трябва да се преглежда библиотеката с изображения на Canva.)

Що се отнася до уравненията на PowerPoint, програмата дава възможност те да се вмъкват и редактират лесно в презентации.

Инструментът за уравнения в PowerPoint

Може на пръв поглед тази функция да изглежда „нишова“, всъщност е доста важна и много учители по математика и природни науки, биха я намерили да изключително полезна.

Позициониране и преоразмеряване на елементи

След като се добавят елементи към презентациите в Canva или PowerPoint, обикновено трябва да се преместят или преоразмерят. Самият процес на преместване на елементи в презентацията в Canva и PowerPoint е много сходен – плъзгане и пускане, при който просто се щраква с мишката върху елемента и се премества където има нужда. Този начин се прилага и в двата инструмента.

Също така и двата инструмента позволят да се посочи кой елемент да отиде пред или зад другия.

Преоразмеряването на нещата включва доста сходен процес и в двата инструмента като се избира елемента с щракване на мишката и около него се появява контейнер, който може да се манипулира чрез разширяване или намаляване на краищата му, за да се преоразмери елемента.

Въпреки това, когато става въпрос за преоразмеряване на текст, Canva използва различен подход спрямо PowerPoint. Преоразмеряването на текста в Canva работи точно по същия начин като преоразмеряването на изображение – разширява се или се свива контейнера на текста, за да се коригира размера му.

Но с PowerPoint това автоматично преоразмеряване на текста не винаги се случва, като зависи от това колко текст има в контейнера. Ако има голям блок текст (т.е. няколко точки или параграфи) PowerPoint ще го преоразмери, докато се коригират краищата на контейнера. За по-малки блокове – единични думи, кратки изреченията и т.н. – почти винаги ще трябва да се използва падащото меню за шрифтовете, за да се промени ръчно размера на шрифта (точно както се прави, когато се форматира текст при форматиране в Microsoft Word).

Добре е да се отбележи, че Canva дава по-фин контрол върху размера на шрифта, но също така може да се регулира и размера на шрифта ръчно по подобен начин чрез падащо меню. Това дава най-доброто и от „двата свята“, когато става въпрос за форматиране на текст.

Като цяло процесите включени в добавянето, позиционирането и преоразмеряването на елементите в Canva и PowerPoint, са доста сходни, но все пак подхода на Canva е малко по-плавен и води до по-ефективен работен процес.

Работа с елементи на марката (училището)

Една от ключовите части при проектирането на презентация е използването на елементи на марката. От гледната точка на училището това са: логото на училището, цветовете, шрифта, снимки, графики, икони и други.

В Canva се работи с „маркови компоненти“, които позволяват да се добавят цветовете на училището (марката), да се дефинира шрифта, да се качат всички лога, както и да се добавят други елементи като снимки, икони и графики. След като са качени веднъж, тези елементи могат да се прилагат към всичко, което ще се проектира в платформата.

Използване на функцията „Набор с дизайни на марката“ на Canva

В PowerPoint няма подобен инструмент за елементите на марката. Може да се създаде шаблон, който да се преизползва при необходимост, но този подход може да се използва и в Canva като се създаде шаблон на бранда.

В това сравнение може да се каже, че победител е Canva, тъй като предоставя два различни начина за работа с елементите на марката, докато PowerPoint само един.

Безплатни изображения, видеоклипове и аудио

По-горе в статията разгледахме как може да се добавят елементи към PowerPoint и Canva, но не сме обсъдили какво може да се добавя.

В по-новите версии на PowerPoint разполагат с достъп до библиотека с безплатни изображения и видео, но при по-старите версии трябва да се прикачат от компютър или външен диск. Докато в Canva има достъп до безплатни снимки, видеа, както и безплатни аудио клипове.

По отношение на качеството на наличните мултимедийни файлове, Canva е инструмент с голямо разнообразие, докато Microsotf заявяват, че са налични хиляди безплатни изображения и видеоклипове за PowerPoint (при абонамент към Microsott 365), то Canva дава милиони.

Относно безплатните изображения има различни безплатни медийни сайтове (например Unsplash, Freepik, Pexels и други) или търсене на изображения в Google. Но това включва използването на други инструменти или добавки, локално записване на файлове и след това ръчно вмъкване в презентацията, а всичко това може да се окаже, че отнема много време от процеса за създаване на презентацията.

Така че, като цяло, когато става въпрос за предоставяне на достъп до безплатни видеоклипове, изображения и аудио, това е ясна победа за Canva.

В заключение

Днес разгледахме само една част от възможностите на Canva и PowerPoint. Но на базата на дадената информация, кой е по-добрият инструмент за презентации, Canva или PowerPoint? Както много често може да чуе „зависи“. Според лекотата на работа, някои поставят Canva пред PowerPoint, поради по-голямото удобство по време на работния процес. Също така голямата безплатна библиотека на Canva със стокови изображения и видеоклипове отново поставя този инструмент пред PowerPoint. И не на последно място опциите на Canva са много над това да се правят презентации – това е видеоредактор, дизайнер на плакати, създател на уебсайтове и много други.

Canva срещу PоwerPoint – кой е по-добрият инструмент?
Към началото