Приложно STEAM преподаване в българското образование

06.06.2023
4 седмици
Онлайн
99 лева

Курсът “Приложно STEAM преподаване в българското образование” представя систематично всички компоненти, необходими за организиране и провеждане на обучение в STEAM среда. Фокусът е върху методологията на STEAM преподаването в българското образование. Ще разгледаме етапите, през които преминава един учител, за да приложи STEAM техники на преподаване в училищна среда, както и техники за качествено и ефективно усвояване на знания и умения от страна на учениците в STEAM среда. Всяко занятие ще представя практично задание, което ще разшири и надгради уменията на учителите, заложени в курса.

Hero image

Умения, които ще придобиеш

 • Разбиране какво е STEAM
 • Интегриране на учебно знание от различни дисциплини
 • Планиране на интердисциплинарен учебен урок
 • Поставяне на ученика в центъра на STEAM учебния процес
 • Управление на групови и индивидуални проектни работи в клас
 • Оценяване на ученически проекти в контекста на STEAM

Теми

Какво е STEAM?

Какво е STEAM?

 • Какво означава STEAM
 • Защо използваме STEAM в клас
 • Примери

Дата: 6 юни 2023 (вторник), от 19:00 до 21:00 часа, изцяло онлайн.

Планиране на STEAM урок

Планиране на STEAM урок

 • Интегриране на учебно знание от различни дисциплини
 • Планиране на интердисциплинарен учебен урок
 • Примери

Дата: 08 юни 2023 (четвъртък), от 19:00 до 21:00 часа, изцяло онлайн.

Подготовка за STEAM урок

Подготовка за STEAM урок

 • Как да поставим ученика в центъра на STEAM учебния процес
 • Примери

Дата: 13 юни 2023 (вторник), от 19:00 до 21:00 часа, изцяло онлайн.

Провеждане на STEAM урок

Провеждане на STEAM урок

 • Управление на групови и индивидуални проектни работи в клас
 • Примери

Дата: 15 юни 2023 (четвъртък), от 19:00 до 21:00 часа, изцяло онлайн.

Оценяване на STEAM урок

Оценяване на STEAM урок

 • Оценяване на ученически проекти в контекста на STEAM
 • Примери

Дата: 20 юни 2023 (вторник), от 19:00 до 21:00 часа, изцяло онлайн.

Споделяне на опит

Споделяне на опит

 • Предварително записване на представяне на успешна практика от участниците

Дата: 22 юни 2023 (четвъртък), от 19:00 до 21:00 часа, изцяло онлайн.

Редовен Изпит

Редовен Изпит

 • Изпитът е под формата на задание за проект

Проектът трябва да бъде предаден до 2 юли 2023 година 23:59 часа.

Поправителен Изпит

Поправителен Изпит

 • Възможността за явяване на поправителен изпит се заплаща допълнително.
 • Изпитът е под формата на задание за проект

Проектът трябва да бъде предаден до 16 юли 2023 година 23:59 часа.

За кого е подходящ курсът?

Този курс е подходящ за всеки, който има интерес в преподаването и образованието като цяло. Не се изисква предишен опит, но се изисква базово познание за управление на класна стая и планиране на учебен урок. Уменията, които се придобиват по време на курс Въведение в приложното образовние са напълно достатъчни.

Преподаватели

Teacher Image

Теодора Димитрова

Teacher Image

Теди е доктор по социално-икономическа география, учител по география и биология. Магистър по „Културна и политическа география“ и „Образователен мениджмънт“. Притежава Първа квалификационна степен. Автор е на учебни пособия и научни статии. Участва в някои значими за обществото ни проекти като „Европейска политика по изменение на климата – за въвеждане на климатични действия в образователната програма на българските училища“. В професионално отношение Теодора постига успехи още през първата си година като учител като бива номинирана за „Учител будител“. През 2016 г. е отличена с награда по случай 24 май. Квалифицирана е по редица курсове свързани с наука и образование. Има изключително богат опит като лектор в редица културно-образователни мероприятия. Тя силно вярва в максимата, че планетата ни се озарява от Слънцето, а човек от знанието.

Teacher Image

Катерина Сакалийска

Teacher Image

Катерина Сакалийска е доктор по физиология на растенията и посдокторант към катедра „Физиология на растенията и молекулярна биология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“. Специализирала е в University of Algarve, Португалия и John Innes Centre, Великобритания. Изследователската ѝ дейност е насочена към продуцирането на вирусни протеини в растения с цел имунодиагностика и създаване на кандидат-ваксини. Лауреат на конкурса "За жените в науката" 2022, организиран от L'Oreal и UNESCO. Катерина има изявен интерес и към преподавателската дейност и развитие на методиката на обучение чрез интегриране на проектно-базиран подход и създаване на цялостни интердисциплинарни концепции с практическа насоченост. Преподава биология от 2018 г. на ученици от различни възрасти и студенти. Преминала е различни обучения, както с предметна, така и с методическа насоченост. Автор и лектор. Член на Асоциацията на младите учени в България. Подобно на Луи Пастьор вярва, че късметът спохожда добре подготвения ум.

Teacher Image

Станислава Стефанова

Teacher Image

Станислава Стефанова е настоящ докторант по "Методика на обучението по химия" в Пловдиски университет, където е завършила магистърска програма "Хранителна химия" и квалификация за учител по химия. Освен учител по химия, тя е и квалифициран учител по физика и астрономия. Две години работи като учител по програмата "Заедно в час", а след това и като предметен експерт и координатор, подкрепящ учители при навлизането им в програмата. През 2021 година е директор на онлайн лятна академия по програмата. Вече за пета година работи като учител по химия, физика и астрономия и човекът и природата на ученици от пети до дванадесети клас. През 2022 година е отличена от Дарик радио в конкурса "40 до 40", печели първо място в конкурса "Супер СЕТЕМ България" 2022, първо място в конкурс "Моята добра STEAM практика" от Тракийски университет, избрана е за учител по химия на годината от Съюза на Химиците в България и е удостоена с почетно отличие "Неофит Рилски" от Министерството на образованието и науката. През 2023 заема първо място със свой стем урок в състезание, организирано от издателство "Просвета". В момента работи по в 2 Еразъм проекта, свързани със СТЕМ, и разписва ученическо пособие и методология за учители на тема "Разиване на екопредприемачески компетентности в училище". Споделя, че работата с деца е нейна сбъдната мечта и вярва, че това е нейното призвание.

Често задавани въпроси

Как мога да се запиша?
За да се запишете, кликнете бутона "ЗАПИШИ СЕ" и следвайте стъпките.
Докога мога да се запиша и кога стартира курсът?
Записването в курса е отворено до 5 юни 2023 година. Обучението стартира на 6 юни 2023 година, а занятията ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 19:00 до 21:00 часа. Подробен график на занятията можете да откриете в раздел "Теми".
Как и къде ще се провеждат занятията?
Можете да се обучавате онлайн в реално време. Веднага след всяко занятие получавате и достъп до записа на занятието и учебните ресурси.
Какво представлява изпитът и кога ще се проведе?
Изпитът се провежда изцяло онлайн и е под формата на задание за проект. Този проект трябва да бъде предаден до 2 юли 2023 година в 23:59 часа.
Ще получа ли сертификат след изпита?
След преминаване на изпита, ще придобиете сертификат от Синдео, ако получите оценка над Мн. добър 5.00 от изпита, а също така ще имате възможност да получите държавно признато удостоверение и 2 квалификационни кредита.
Колко струва обучението в курса и какво включва?
Цената на обучението е 99 лева. Това включва достъп до всички онлайн сесии, доживотен достъп до ресурсите към обучението и възможност за явяване на редовен изпит и възможност за получаване на сертификат от Синдео.

Имаш въпроси? Пиши ни:

  Към началото