Знаете ли, че днес е Световния ден на рекордите на Гинес?

На 16 ноември 2023 година се отбелязва Световния ден на рекордите на Гинес. Проведен за първи път през 2004 година, за да се отбележи превръщането на “Световните рекорди на Гинес” в най-продаваната книга за всички времена. От тогава денят се отбелязва ежегодно през ноември, за да се почетат всички световни рекорди, поставени до сега и да се насърчат хората да продължат да “чупят” рекорди.

 

История

 

Всичко е започнало в далечната 1951 година на 10 ноември, когато директора на пивоварните “Гинес” сър Хю Бийвър появил любопитство по време на спор заедно с други негови колеги, кой е най-бързия пернат дивеч в Европа. Той не бил сигурен, но и осъзнал че няма книга или справочник където може да провери този факт. 

Това любопитство на сър Хю Бийвър е привлякло интереса и на друг служител в пивоварните на Гинес, наречен Кристофър Чатауей, който след това препоръчва двама от приятелите си, Норис и Рос Макуиртър, които вече били създали агенция за установяване на факти в Лондон. През август 1954 година на Норис и Рос Макуиртър е било възложено да създадат Книгата на рекордите на Гинес. Офисът на Книгата на рекордите на Гинес е бил създаден в Лондон и на 27 август 1955 година е излязло и първото издание от 198 страници, като става едно от най-продаваните във Великобритания за Коледа. През 1956 година книгата излиза и в САЩ и се е продавала в над 70 000 копия.

Книгата на рекордите на Гинес станала толкова популярна, че през 1976 година в Емпайър Стейт Билдинг в Съединените щати бил открит музей на Книгата на рекордите на Гинес, за да покаже множеството блестящи рекорди.

 

Световни рекорди в сферата на образованието

 

Най-голямото училище по брой ученици – поставен на 10 август 2023 година в Индия. Най-голямото училище по отношение на ученици е City Montessori School в Лакнау, Утар Прадеш, Индия, което има общо записани 61 345 ученици към 10 август 2023 г. в 21 кампуса в града. Училището е основано от д-р Джагдиш Ганди и съпругата му д-р Бхарти Ганди, които стартират първия си кампус през 1959 г. в помещения под наем само с петима студенти.

Най-дългата кариера като учител – Медарда де Хесус Леон де Ускатеги (родена на 8 юни 1899 г.), преподавала в Каракас, Венецуела в продължение на 87 години от 1911 до 1998 г. През 1911 г., на 12-годишна възраст, тя и двете й сестри създали училище, което нарекли Modelo de Aplicacion.
Докладите потвърдили, че тя все още е преподавала през 1998 г., което й дава 87-годишна кариера.

Най-големият урок по химия – Този урок е включвал 1018 участници, постигнат от Technopolis, фламандския научен център и Essenscia, федерацията на фламандските химични и природни науки в Антверпен, Белгия, на 5 май 2015 г.
В рамките на урока учениците от 5 и 6 клас са се научили да правят слайм и гел за коса.

Най-старият действащ учител – Отец Джефри Шнайдер (Австралия), роден на 23 декември 1912 г., пенсиониран от редовното преподаване на 11 април 2014 г., на възраст 101 години 109 дни.
Отец Шнайдер е бил ръкоположен на 5 януари 1946 г. и започва да преподава през 1940 г. В последните години от кариерата си той е бил нает на пълен работен ден в колежа „Свети Алоизий“, йезуитско училище за момчета, основано през 1879 г.

Най-дългият лекционен маратон – продължил 139 часа 42 минути 56 секунди и бил постигнат от Arvind Mishra (Индия) в Graphic Era University, в Дехрадун, Индия, от 1 до 7 март 2014 г. Темата на лекцията била за научни изчисления.

Най-младият професор (жена) – Най-младият университетски професор е Алиа Сабур (САЩ, родена на 22 февруари 1989 г.), която е назначена като преподавател на пълен работен ден в катедрата по синтез на модерни технологии в университета Конкук, Сеул, Южна Корея, считано от 19 февруари 2008 г. на 18 години 362 дни.

 

Как да отпразнуваме Световния ден на рекордите на Гинес?

 

Всеки сам си избира дали и как да отпразнува Световния ден на рекордите на Гинес. Но защо да не предизвикаш себе си и учениците си с някой от рекордите? Или пък просто да прочетете интересни рекорди през целия клас? Това са само идеи, но вярваме, че всички ученици биха се съгласили да участват.

Знаете ли, че днес е Световния ден на рекордите на Гинес?
Към началото