Учителите споделят – Даниела Стоянова

Учителите споделят впечатленията си от курса “Дигитализиране на оценяването в училище” – Даниела Стоянова

 

Млад, усмихнат и лъчезарен учител, който мотивира, развива и променя чрез знания своите ученици.

В поредицата ни от статии на тема “Учителите споделят впечатленията си от курса “Дигитализиране на оценяването в училище”, ще ви срещаме с учители, които горят в професията си, които вдъхновяват, които мотивират ученици, родители и дори други учители.

Запознайте се с Даниела Стоянова, която е учител по немски език в гр. Шумен. Любовта й към знанието от дете предначертава пътят й към учителската професия. Ето и какво ни разказа тя:


Здравейте, Даниела! Може ли да ни разкажете малко повече за себе си като учител?

Учител съм от 3 години. Преподавам немски език в Профилирана езикова гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Шумен. Тази учебна година водя часове в 9, 10, 11 и 12 клас.

Преподавател Даниела Стоянова

Какво Ви мотивира да станете учител и все още да практикувате професията?

От дете ми харесваше да уча някого на нещо, обичах да говоря, разказвам, показвам. Винаги съм искала да бъда учител. В по-зрелия си период вече започнах да забелязвам всеобщопознатите проблеми в обществото, свързани с образованието и междучовешките отношения и реших, че няма да остана безучастна.
Неотдавна практикувам тази професия (3 години) и продължавам, защото това за мен е „мисия“. Да бъдеш част от живота на толкова много млади хора и да допринасяш за тяхното цялостно развитие, не само по предмета, да бъдеш онзи, който си научил някого на нещо, накарал си го да повярва в себе си (повярвайте има много ученици, които нямат вяра в себе си за нищо) и още много други са причините, поради които аз продължавам да правя това, което обичам.

Кое според Вас е най-голямото предизвикателство пред учителите при оценяване и проверка на знанията на учениците?

Като учител всеки един от нас би трябвало да е запознат с видовете и начините на оценяване. Смятам, че учителите са подготвени теоретично да оценяват, но на практика, съдейки разбира се по колеги, споделяли с мен и най-вече по себе си, има и такива моменти, в които оценката не е съвсем обективна, добре аргументирана и т.н. Ние все пак сме човешки същества, изпитващи емоции било то на съзнателно или подсъзнателно ниво.

Защо решихте да се запишете на курса “Дигитализиране на оценяването в училище”?

Мисля, че темата е актуална. Оценяването само по себе си е комплексно действие, т.е. има изключително много фактори, с които един учител трябва да се съобрази, особено що се отнася до субективност.
Стори ми се изключително интересно и полезно, това че има възможност да улесня работата си, като се доверя на СмарТест да оцени автоматично учениците. 😊

Кое е най-ценното нещо, което научихте по време на курса?

Всичко, което научих, беше ценно. Особено интересно беше за мен да се запозная с видовете задачи, които мога да съставям в платформата, както и начина на оценяване, разбира се.

Как прилагате в час новите си знания и умения, придобити по време на курса?

Все още не съм приложила напълно знанията си в час. Учениците, с които работя, не бяха чували за СмарТест и съответно не знаеха как да работят с платформата. До сега съм правила само задачи за упражнение, а когато те свикнат да работят по този начин, ще започна да прилагам всичко, което научих.
ПС: Учениците са силно впечатлени от СмарТест. Забавляват се и прилагат знанията си с удоволствие, правейки упражнения в платформата.😊

Ученици от Профилирана езикова гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Шумен с преподавател Даниела Стоянова

Ученици от Профилирана езикова гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Шумен с преподавател Даниела Стоянова

Разкажете ни как използвате платформат а СмарТест?

За момента само за упражнение, запознавам главно учениците с платформата и как да работят с нея по време на тест.

Класна работа по немски език подготвена от преподавател Даниела Стоянова

Класна работа по немски език подготвена от преподавател Даниела Стоянова

Нека сега малко да поговорим за Приложна академия за образование – Синдео. Как научихте за нас?

От социалните мрежи.

Какво мислите за преподавателите в Синдео?

Млади, усмихнати, позитивни, отзивчиви и мотивирани хора, които правят страхотни неща за нас и нашите ученици! 😊

Какво мислите за организирането и провеждането на курса, както и за ресурсите, които Ви бяха предоставени за ползване?

Организацията беше страхотна! Онлайн срещите бяха изключително ползотворни, винаги имахме възможност да задаваме въпроси и да даваме още идеи. Многообразните ресурси намирам за много полезни.

Като последен въпрос, какво бихте посъветвали бъдещите курсисти на Синдео?

Да участват активно, да задават въпроси, да дават идеи и да прилагат всичко, което научат.

 

Изключително сме щастливи, че има толкова отдадени учители като Даниела! Благодарим за споделените думи и за това, че учителите трябва да вярват в способностите на учениците си, както и да накарат самите ученици да вярват повече в себе си, за да постигат мечтите си.

Учителите споделят – Даниела Стоянова
Към началото