Учителите споделят – Донка Славчева

Учителите споделят впечатленията си от курса “Дигитализиране на оценяването в училище” – Донка Славчева

 

Спомняте ли си човекa, който ви вдъхнови да се занимавате с профията, която практикувате?

В поредицата ни от статии на тема “Учителите споделят впечатленията си от курса “Дигитализиране на оценяването в училище”, ще ви срещаме с учители, които горят в професията си, които вдъхновяват, които мотивират ученици, родители и дори други учители.

В следващите редове ще ви запознаем с Донка Славчева, за която да е учител е нейна сбъдната мечта. А искрата, която я е запалила за тази мечта, са били нейните учители. Ето така, вече 17 години Донка запалва пламъчетата за знания и в своите ученици. Ето и какво ни разказа тя:


Здравейте, Донка! Може ли да ни разкажете малко повече за себе си като учител?

Казвам се Донка Славчева. От 17 г. съм психолог и едновременно с това учител по философия и гражданско образование в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица. Като учител преподавам на учениците от 8-ми до 12-ти клас.

Какво Ви мотивира да станете учител и все още да практикувате професията?

Детската ми мечта бе да стана учителка. Бях вдъхновена от моите учители и по-специално от класната си ръководителка. Човек, който не само ни учеше на любов към  българския език и литературата, но и активно да отстояваме гражданската си позиция. Наученото продължаваше извън рамките на класната стая. Станах психолог и по стечение на обстоятелствата поех ролята и на учител. Това определено ми помага, особено когато още в самото начало поставя на учениците границите на едната и на другата длъжност.

Кое според Вас е най-голямото предизвикателство пред учителите при оценяване и проверка на знанията на учениците?

Предизвикателство е да се диференцира това, което ученикът не е усвоил достатъчно добре без да се „замъглява“ от преписване, подсказване и т.н.

Защо решихте да се запишете на курса “Дигитализиране на оценяването в училище”?

Вече имах опит с тестовете от платформата smartest.bg, но реших, че не използвам напълно възможностите, които предоставя. Това ме провокира да се запиша и да обогатя своите познания и умения.

Кое е най-ценното нещо, което научихте по време на курса?

Различните възможности на платформата за създаване на тестове. И разбира се, обратната връзка от обучителите бе много ценна за мен.

Как прилагате в час новите си знания и умения, придобити по време на курса?

Новите знания и умения вече приложих при входното ниво на 9 клас по философия.

Разкажете ни как използвате платформата СмарТест?

Използвам платформата за различни видове тестове – входно ниво, междинни, изходно ниво. Много ми е полезно това, че тестовете могат да бъдат и на хартиен носител, на практика на толкова групи, колкото са учениците в клас.

Тест по Философия за 8 клас разработен чрез платформата на СтарТест на преподавател Донка Славчева

Тест по Философия за 9 клас разработен чрез платформата на СтарТест на преподавател Донка Славчева

Нека сега малко да поговорим за Приложна академия за образование – Синдео. Как научихте за нас?

От социалните мрежи.

Какво мислите за преподавателите в Синдео?

Преподавателите бяха много точни, коректни и обстойни както в материала, който показаха, така и в обратната връзка с мен като обучаем.

Какво мислите за организирането и провеждането на курса, както и за ресурсите, които Ви бяха предоставени за ползване?

Курсът и материалите, които бяха предоставени бяха много полезни и изцяло приложими в училищната практика.

Като последен въпрос, какво бихте посъветвали бъдещите курсисти на Синдео?

Ако наистина искате да се научите на нови и различни начини за оценяване на дигиталното поколение, бъдете отговорни към обучението си и задачите, поставени в курса!

 

Благодарим на Донка за споделеното! Пожелаваме ѝ да не спира да се развива като учител и все така да намира начини да достига до своите ученици, защото заедно създаваме най-добрите учители в България!

 

Учителите споделят – Донка Славчева
Към началото