Учителите споделят – Ивета Боянова

Учителите споделят впечатленията си от курса “Дигитализиране на оценяването в училище” – Ивета Боянова

 

Днес отново искаме да ви запознаем с един изключителен млад учител, който успешно премина през курса “Дигитализиране на оценяването в училище” в платформата на Приложна академия за образование – Синдео. Курсът беше проведен от Александър Попов, основател на платформата за дигитално оценяване СмарТест.

Но нека да не губим повече време и да ви представим Ивета Боянова, която е учител по математика и ИТ, за която да си учител е не само професия, а и призвание. Ето и какво ни разказа тя:


Здравейте, Ивета! Може ли да ни разкажете малко повече за себе си като учител?

Здравейте, казвам се Ивета Боянова и съм учител по математика и ИТ с опит близо три години и половина. Преподавам в 21. Средно училище „Христо Ботев”, където работя с ученици от различни възрасти и нива от първи до седми клас. В часовете се опитвам да съчетавам традиционни методи с използването на съвременни технологии и образователни ресурси, за да направя ученето по-привлекателно и ефективно. Стремя се да вдъхновя моите ученици да обичат и разбират тези дисциплини, защото вярвам, че те са ключът към тяхното успешно бъдеще.

Какво Ви мотивира да станете учител и все още да практикувате професията?

Това, което ме мотивира да стана учител и да продължавам да практикувам професията, е моята страст към ученето и вярата ми в силата на знанието. Още от малка съм се интересувала от математиката и информатиката и искам да споделя тази страст с учениците ми и да им помогна да разберат, че тези две дисциплини не само са важни, но и могат да бъдат забавни и вдъхновяващи. Когато виждам, че моите ученици постигат успехи, развиват увереност и умения, и научават как да мислят критично, това ме изпълва с гордост и ме мотивира да продължавам напред. Учителската професия е предизвикателство, но това предизвикателство ме стимулира да усъвършенствам своите умения, да бъда винаги в търсене на нови и иновативни методи на преподаване и да съм в крак с развитието на науката и технологиите.

Кое според Вас е най-голямото предизвикателство пред учителите при оценяване и проверка на знанията на учениците?

Смятам, че учителите се нуждаят от допълнителни образователни програми, които да ги подготвят по-добре за видовете оценяване в училище. Важно е да се предостави обучение, фокусирано върху методите на оценяване и технологичните иновации в тази област. Учителите трябва да научат и да прилагат добри практики, които гарантират, че оценките са справедливи и подпомагат ученическия напредък. Този аспект на учителската работа е важен и изисква постоянно усъвършенстване.

Защо решихте да се запишете на курса “Дигитализиране на оценяването в училище”?

Изборът ми да се запиша на този курс идва от моето желание да развия и подобря методите си за преподаване и оценяване, като внедря по-иновативни и креативни подходи. Имах нужда от курс, който да ми предостави необходимите инструменти и знания, за да направя образователния процес по-ценен и приятен за учениците си.

Кое е най-ценното нещо, което научихте по време на курса?

Най-ценното нещо, което научих по време на курса за дигитализация в образованието, е как да използвам платформата СмарТест. Този инструмент предоставя възможности, които отговарят на съвременните нужди на учители и ученици. Един от най-важните аспекти е автоматизацията на процеса на оценяване, което позволява значително спестяване на време за учителите. Това не само подобрява продуктивността на преподавателите, но и намалява стреса и натоварването ни. Допълнително научих как да анализирам данните от платформата, за да разбера къде учениците се справят най-добре и къде имат затруднения. Това ми помага да знам на коя част от материала да отделям повече време.

Как прилагате в час новите си знания и умения, придобити по време на курса?

По време на курса имахме задача да създадем входно ниво по предмета, който преподаваме. Още тогава си създадох входните нива по начин, който не само направи процеса по-ефективен и удобен, но и предостави по-голям контрол и възможности за справяне с преписването. Съответно  смятам да използвам платформата все по-често.

Разкажете ни как използвате платформата СмарТест?

Използвам платформата СмарТест в часовете по математика и КМИТ, за да създавам интерактивни тестове, които позволяват на моите ученици да се упражняват за предстоящите контролни и да практикуват решаването на тестове по формат на НВО. Това не само улеснява тяхното учене, но и ми предоставя бърза обратна връзка и анализ на техния напредък, което прави учебния процес по-ефективен и забавен.

Интерактивни тестове на преподавател Ивета Боянова за класовете от 5-ти до 9-ти
Анализ на проведеното входно ниво за 5-ти клас от преподавател Ивета Боянова

Нека сега малко да поговорим за Приложна академия за образование – Синдео. Как научихте за нас?

Научих за академия Синдео чрез професионалния ми кръг. Имам удоволствието да познавам един от създателите на академията и много харесвам начина му на преподаване. Точно това засили моята увереност в качеството на обучението в Синдео и ме мотивира да се запиша и да участвам в техните програми.

Какво мислите за преподавателите в Синдео?

Преподавателите в този курс са изключителни професионалисти и отзивчиви. Те предоставиха ценни знания и умения, които ме вдъхновиха да интегрирам дигитални иновации в учебните си часове.

Какво мислите за организирането и провеждането на курса, както и за ресурсите, които Ви бяха предоставени за ползване?

Курсът беше много добре структуриран и организиран. Предоставените ресурси бяха изключително полезни и направиха учебния процес лесен и ефективен.

Като последен въпрос, какво бихте посъветвали бъдещите курсисти на Синдео?

Препоръчвам курсовете на Синдео с две ръце. Предоставят страхотни знания и практически умения, които всеки учител трябва да придобие.

Благодарим ти Ивета, за това, че сподели впечатленията си, и че ни даде още една доза вдъхновение, мотивация и доказателства, че да си учител е не само професия, а отдаденост, грижа и кауза за по-доброто бъдеще на нашите деца.

Учителите споделят – Ивета Боянова
Към началото