Учителите споделят – Людмила Борисова

Учителите споделят впечатленията си от курса “Дигитализиране на оценяването в училище” – Людмила Борисова

 

Дигитализацията на оценяването в училище е все по-актуална тема в днешно време. Тя предлага редица предимства за учителите, включително повишаване на продуктивността, намаляване на преписването и подобряване на ефективността на оценяването.

В поредица от статии ще споделим впечатленията на учители, които са преминали успешно курса “Дигитализиране на оценяването в училище” в платформата на Приложна академия за образование – Синдео.

Курсът беше проведен от Александър Попов, основател на платформата за дигитално оценяване СмарТест. В него участниците научиха как да използват платформата за създаване, проверяване и анализиране на тестове.

Ето какво споделиха учителите за курса:

  • “Курсът беше изключително полезен и информативен. Научих много нови неща за дигитализирането на оценяването.”
  • “Курсът ми помогна да подобря качеството на оценяването в моя клас.”

В следващите редове ще ви запознаем по-подробно с впечатленията на Людмила Борисова, която е преподавател от 10 години. Ето и какво ни разказа тя:


Здравейте, Людмила! Може ли да ни разкажете малко повече за себе си като учител?

Здравейте! Казвам се Людмила Борисова и вече близо 10 години съм начален учител в СУ „Св. Климент Охридски“ в град Аксаково. В момента учениците ми са в трети клас и ежедневно заедно се изправяме пред предизвикателствата на съвременното образование.

Какво Ви мотивира да станете учител и все още да практикувате професията?

Смятам, че да си учител е призвание, не е просто професия, която си избираш. Най-важното качество, което всеки учител трябва да притежава и то не се измерва в броя квалификации, които е придобил, a да обича децата и общуването с тях. Ключ към успешното преподаване за мен е разбирането, че учениците са личности, които също ни учат ежедневно и колкото повече се вслушваме в тях и ги разбираме, те ще усещат значимостта си и ще дават най-доброто от себе си. Изборът ми да съм учител стана в по-зряла възраст – напълно осъзнат и желан избор. Бях на 30 години и имах друга професия, в която не се чувствах удовлетворена. Обичам децата и съвсем естествено ми се стори да започна развитие в тази сфера. Тук е момента да благодаря на ръководството на училището си за шанса, който ми дадоха, защото нямах никакъв опит – само голямо желание да се справя.  Мисля, че човек рано или късно намира попрището си, ако е смел да следва мечтите си, независимо как се е стекъл животът му преди това. Не си представям да правя друго. Мой мотиватор винаги са учениците ми. И след най-тежкия работен ден намирам смисъл да продължа, заради децата.

Ученици от трети клас от СУ „Св. Климент Охридски“ в град Аксаково с преподавател Людмила Борисова

 

Кое според Вас е най-голямото предизвикателство пред учителите при оценяване и проверка на знанията на учениците?

Живеем във времена, в които развитието на технологиите ни дава много възможности, но не винаги ги използваме рационално. Често срещано явление е, учениците да не намират смисъл да учат и да се развиват, а да преписват на самостоятелни работи, просто за да имат оценки. Това е и предизвикателството, пред което, особено колегите в прогимназиален и гимназиален етап, се изправят. Друг наболял въпрос е, можем ли реално да измерим и оценим доколко учениците ни са усвоили знанията, които са им преподадени. С какъв инструментариум ние – учителите правим това оценяване, също е от изключително значение.

Защо решихте да се запишете на курса “Дигитализиране на оценяването в училище”?

Свидетели сме на огромна дигитализация в образованието, но все още не виждаме приложени тези иновации, що се отнася до проверката на знание на учениците си. Курсът ми предложи работещи решения за това, как да повиша качеството на изготвяните от мен тестове за изпитвания, даде ми възможност да анализирам по-добре резултатите на децата, за да се отработят грешките и да се повиши успехът им в училище. Платформата СмарТест ми спестява време, а тестовете ми са по-креативни и интересни.

Кое е най-ценното нещо, което научихте по време на курса?

Както вече споменах, учениците ми са в трети клас и все още проблемът с преписването не стои на дневен ред при нас. Най-важното, което взех за себе си, е да подготвям по-целенасочено самостоятелните работи за децата. Има тънкости в това да изготвяш подходящи тестове, в зависимост от целите, които искаш да постигнеш и от това, какво точно искаш да измериш с тях. А от Александър Попов, създател на платформата, успях да науча в детайли за всички възможности, които тя предлага, с грижа и към децата и към колегията. Много ценя обученията, в които има практична насоченост, не е просто суха теория.

Как прилагате в час новите си знания и умения, придобити по време на курса?

Много често акцент в часа ми, са т.нар. петминутки, в които получавам точна обратна връзка за това, дали учениците ми са разбрали урока и дали могат да приложат знанията си на практика. На помощ винаги имам платформата СмарТест, с която спестявам време, имам много варианти на един тест, имам интерактивност в преподаването и децата не са под стрес като решават теста си.

Ученици от трети клас показват знаният си чрез дигитално оценяване

 

Разкажете ни как използвате платформата СмарТест?

Със СмарТест основно проверявам прогреса на учениците след всеки раздел от учебното съдържание по основните учебни дисциплини. Тогава, с помощта на прецизността в тестовете, имам реална представа как се движи класът и кой ученик има нужда от повече подкрепа, за да навакса пропуски. Ако погледнем на учебната година като на маратонско бягане и знаем, че всяко дете бяга с различно темпо, да имаме цялостно проследяване на усвоените знания и умения е от изключително значение за успешно стигане до финала. Това постигам с помощта на СмарТест. Прецизност, вариантивност и креативност на оценяването.

Тестове разработени чрез платформата на СтарТест на преподавател Людмила Борисова

 

Нека сега малко да поговорим за Приложна академия за образование – Синдео. Как научихте за нас?

През изминалата учебна година имах честта да съм финалист в конкурса на образователния сайт Преподаваме.bg „Добрите практики на фокус“. Срещата с образователната общност беше наистина вдъхновяваща за мен – среща със съмишленици, готови да споделят опита и идеите си. На образователните изложения през двата дни на форума, имах възможността да се запозная с Ангел Георгиев и Теодора Димитрова. За мен те са пореден пример, че в България може да се случва качествено образование, когато има кой да ни подкрепя. И Ангел и Теодора са професионалисти в своята област, които полагат огромни усилия и отделят много време, за да случват каузи, в които фокус е доброто образование за всички деца.

Какво мислите за преподавателите в Синдео?

Преподавателите са не само изключителни професионалисти, но и сърдечни хора, които наистина дават всичко от себе си, за да предоставят качествена услуга. Освен, че споделят опит, се интересуват какви са нуждите на курсистите и се отнасят с грижа и разбиране. Винаги бяха на разположение за допълнителни въпроси и ни насърчаваха да търсим решения, да излизаме от зоната си на комфорт, за да развиваме нови умения и компетентности.

Какво мислите за организирането и провеждането на курса, както и за ресурсите, които Ви бяха предоставени за ползване?

Както вече споменах, курса беше изключително практичен и динамичен. Освен сериозна теоретична подготовка, много дидактически материали, които получихме като безплатен ресурс, имахме задания за изпълнение след всеки час, за да приложим на практика това, което сме научили. Комуникацията беше лека и приятна, цялостната организация нямаше пропуски. Личи си, че организаторите и лектора знаят какво правят и как да постигнат най-добри резултати. Този курс беше от тези, в които има добавена стойност много след като е приключил. Разви у нас умения, които можем да ползваме винаги с нашите ученици.

Като последен въпрос, какво бихте посъветвали бъдещите курсисти на Синдео?

Първо, бих ги поздравила за избора да бъдат участници в този курс – определено ще им е от полза. Бих ги посъветвала да се подготвят за сериозна работа – да, нужно е да положат усилия, но си заслужава. Нека бъдат искрени, да задават въпроси, ако нещо не им е ясно и да са готови да бъдат предизвикани, насърчени и мотивирани да повишат нивото на квалификацията си. Не на последно място – споделяйте с колеги за полезността от курса. Децата заслужават най-добре подготвените учители. А Синдео се грижат точно за това!

Ученици от трети клас от СУ „Св. Климент Охридски“ в град Аксаково с преподавател Людмила Борисова

Благодарим на Людмила за ценното време, за да сподели с нас своите мили думи, опит, както и вдъхновението, с което говори за учителската професия и учениците.

 

Учителите споделят – Людмила Борисова
Към началото