Учителите споделят – Миглена Въткова

Учителите споделят впечатленията си от курса “Дигитализиране на оценяването в училище” – Миглена Въткова

 

Отдаден, стимулиращ, мотивиращ учител със значителен учителски опит, който не спира да се развива и като учениците си, не спира да учи нови неща.

В поредицата ни от статии на тема “Учителите споделят впечатленията си от курса “Дигитализиране на оценяването в училище”, ще ви срещаме с учители, които горят в професията си, които вдъхновяват, които мотивират ученици, родители и дори други учители.

Днес искаме да ви представим Миглена Въткова. Учител с 31 години учителски стаж. Учител, от когото можем да научим и да се вдъхновим. Ето и какво ни разказа тя:


Здравейте, Миглена! Може ли да ни разкажете малко повече за себе си като учител?

Преподавам по математика. Имам 31 години учителски стаж. От 2008 г. до септември 2022 г. съм била на длъжност Ръководител направление ,,Информационни и комуникационни технологии“, а от септември 2022 г. до този момент съм на длъжност заместник-директор учебна дейност в 45. Основно училище ,,Константин Величков“. За учебната 2023/2024 година преподавам на пети и седми клас.

Какво Ви мотивира да станете учител и все още да практикувате професията?

За мен учителската професия е удоволствие, чувствам се прекрасно в час. Когато обяснявам и очите на децата казват ние нищо не разбираме е радост за мен да обясня още веднъж по-друг начин и да видя вече доволни очи. Часът за мен е едно актьорско майсторство и се радвам, когато виждам доволни след спектакъла.

Кое според Вас е най-голямото предизвикателство пред учителите при оценяване и проверка на знанията на учениците?

След запознаване на възможностите на Смартест ненавиждам хартиените контролни работи. Миналата година предавах на седми клас, които не бяха правили онлайн тест и бяха доволни от първата стъпка, която направиха заедно с мен.

Защо решихте да се запишете на курса “Дигитализиране на оценяването в училище”?

Чувствах необходимост да се запозная с новите възможности на платформата и съм приятно изненадана.

Кое е най-ценното нещо, което научихте по време на курса?

Създаване на въпроси от типа ,,свържи двойките“, ,,липсващи думи“.

Как прилагате в час новите си знания и умения, придобити по време на курса?

В час използвам най-вече за контролни работи, но в началото на развитието на платформата я използвах за поставяне на домашна работа, която се оценява и в края на месеца, средноаритметична оценка от всички домашни работи внасях в електронния дневник за текуща оценка за месеца.

Част от тест изготвен от преподавател Миглена Въткова

 

Част от тест изготвен от преподавател Миглена Въткова

Част от тест изготвен от преподавател Миглена Въткова

Част от тест изготвен от преподавател Миглена Въткова

Нека сега малко да поговорим за Приложна академия за образование – Синдео. Как научихте за нас?

Получих електронно писмо и не се поколебах да се включа в обучението.

Какво мислите за преподавателите в Синдео?

Бяха ясни, точни, полезни.

Какво мислите за организирането и провеждането на курса, както и за ресурсите, които Ви бяха предоставени за ползване?

Организирането, провеждането и предоставените ресурси бяха на перфектно ниво и като част от обучаемите спестявам време за създаване, проверка и анализ на контролната работа. Както и това, че по време на контролната работа аз включвам опцията ,,стриктен режим“, която намалява шанса за преписване.

Като последен въпрос, какво бихте посъветвали бъдещите курсисти на Синдео?

Да Ви се доверяват на предоставените обучения и да знаят, че записвайки се да се обучат при вас на дадена тема, ще си заслужава и наученото ще им е от полза, ще бъдат иновативни и ще им спести много време в изпълнение на служебните задължения, а ,,ВРЕМЕТО Е ПАРИ“.

 

Благодарим, Миглена, че споделихте с нас, и че за кратко успяхме да се докоснем до човек с толкова опит в учителската професия. Не спирайте да вдъхновявате учениците си и вие да се вдъхновявате от тях!

Силата да бъдеш в крак с новостите е и силата да достигаш до учениците си. Всеки клас е различен, всеки ученик е различен, но когато откриеш какво е нещото, което ги вдъхновява, ти си достигнал до тях. 

Учителите споделят – Миглена Въткова
Към началото