Как да опишем и развием успешни образователни иновации?

05.10.2023
19:00:00 ч.
Онлайн
Безплатен
Hero image

За семинара

Ще Ви срещнем с образователните експерти Александра Мирчева и Лъчезар Африканов, посланици на финландската организация HundrED в България, за да потърсим отговори на въпроса “Как да опишем и развием успешни образователни иновации?”. Те ще споделят опит и ресурси от HundrED – една от водещите глобални организации, която специализира в сферата на образователни иновации. Мисията ѝ е да подкрепя развитието и разпространението на образователни иновации, които трансформират училищното образование и подготвят учениците с най-ценните умения на бъдещето. Всяка година HundrED, заедно с водещи експерти от целия свят, селектира и разпространява колекция от 100 образователни иновации. 

В рамките на семинара, ще Ви запознаем с модел за документиране на образователни иновации и с банка от ресурси на иновации от целия свят, които могат да служат за вдъхновение и обмен на опит. Описването на образователните иновации е важен елемент от развитието им. Благодарение на него училищните екипи могат да разширяват обхвата на иновациите в различни образователни етапи и сред по-широк кръг ученици и учители; да надграждат иновацията, стъпвайки на научените уроци от приложението ѝ и да комуникират своите практики сред училищната общност ясно и структурирано, както и да споделят постиженията си с други училища, за да обменят опит.

След семинара участниците ще получат модел за документиране на иновации на HundrED и модел, по който могат да измерват развитието на иновацията си по линия на въздействието и мащабируемостта ѝ.

За лекторите

Teacher Image

Александра Мирчева

Teacher Image

Александра Мирчева е посланик на HundrED. Съ-автор е на годишния мониторингов доклад за образователната система в България на “Образование България 2030”. Като част от екипа на организацията координира Мениджърска академия за училищни директори - програма за развитие на уменията на лидерите в образователната система. През 2020 - 2021 г. е част от екипа външни експерти, които подкрепят реализацията на НП "Изграждане на училищна STEM среда". Член на Комисията за иновативни училища към министъра на образованието и науката. Отличена в класацията „40 до 40“ на Дарик радио за принос в сферата на образованието.

Teacher Image

Д-р Лъчезар Африканов

Teacher Image

Д-р Лъчезар Африканов е посланик на HundrED. Преподавател в НБУ и ПУ „Паисий Хилендарски“ в сферата на образователното лидерство и педагогиката в направления като коучинг, дизайн мислене, компетентностен подход в образованието, управление на иновации. Участва като проектен мениджър, изследовател и обучител в различни европейски образователни програми. Има богат опит като оценител на международни проекти, насочени към иновации в образованието, за организации като Европейската комисия, Британски съвет във Великобритания, Националната агенция за „Еразъм +“ в Ирландия и Фондация „Темпус“ в Сърбия. Член на управителния съвет на Фондация за модерно образование, която работи за развитието на модерна система на дуално обучение в България на база на добри практики от Швейцария. Съосновател на пространството Social Innovators България.

Имаш въпроси? Пиши ни:

    Към началото