Четене с разбиране, медийна грамотност и гражданска грамотност едновременно - Мисията възможна

05.06.2024
19:00:00 ч.
Онлайн
Безплатен
Остават:
Hero image

За семинара

В днешно време много учители и родители признават, че им е все по-трудно не само да увлекат децата по книгите, но и да помогнат на децата да осмислят съдържанието на текстовата информация. Познаване на значението на повече думи на английски, отколкото на български, разфокусиране, липса на мотивация… Това са част от наблюдаваните препъникамъчета по пътя на усвояването и обикването на четенето с разбиране. Осмислящото и критично четене обаче е умение, за което трябва ние, възрастните, да сме все по-настоятелни, защото на децата, а и на нас, ще ни се налага да сме все по-критични в работата с информация, а и все по-способни да се ориентираме в абстрактните идеи.

 

По време на семинара ще ви запознаем с едно изключително ефективно решение на тези проблеми – образователната платформа за стимулиране на осмислящото четене “Книговище“, част от която е и единствената новинарска медия за деца: “Вижте: новините на детски език“. А то е ефективно, в голяма степен защото е забавно и ни спестява онези огромни усилия по мотивиране на децата изобщо да седнат да четат – играта ги увлича да го правят сами, при това – редовно и с много размисъл при четене.

 

Вече 5 години Книговище работи с учители от цялата страна и 86 % от тях посочват, че именно благодарение на Книговище децата в класа напредват видимо с четивните умения, с критичното мислене и трупат богата обща и гражданска култура. Много от инструментите в платформата са разработени специално за облекчаване на работата на учителите и са фина на(д)стройка към учебния процес.

За лектора

Teacher Image

Искра Джанабетска-Кавалджиева

Teacher Image

Искра Джанабетска е съосновател на образователната платформа "Книговище" и детската медия "Вижте: новините на детски език". С 20 години опит в дизайн, изграждане, координиране и ръководене на проекти в областта на образованието, сред които дългогодишния национален проект "1000 стипендии". За годините, в които съществуват, "Книговище" и "Вижте" са вече носители на редица награди: два пъти са с грамота "Рицар на книгата" в категория "Медии" на Асоциация "Българска книга", два пъти са финалисти на социално предприемаческата инициатива на "Промяната" (на Reach for Change - България и NOVA Broadcasting Group), наградата "ПроКултура 2019" на БАРОК за принос в достъпа на младите хора до култура и други. Искра е и програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи през 2023 и 2024 г.

Запиши се за семинара:

    Към началото