Двигателна педагогика – възможна ли е в клас?

11.07.2024
19:00:00 ч.
Онлайн
Безплатен
Остават:
Hero image

За семинара

Добрият учител е концентриран, дисциплиниран, добре облечен, със закопчана риза и без бримка на чорапогащника? Той дава пример и позицията „трябва да бъдеш като мен“ е заложена в образователния му подход.

Добрият учител е човек, който може да махне чиновете и да сложи геометрията на пода, да облече анцунг и да рита топка с децата на двора, за да демонстрира изучаване на физика или да се състезава в отбор по народна топка, за да успее да постави телата в равнопоставеност?

Добрият учител може да включи както отличника, така и посредствения ученик, както дебелия и тромавия, така и свития и отворения?

Подготвени ли са нашите тела да откликнат на телата на децата по възпитателен, формиращ и игрови начин?

Възможно ли е да използваме телата и движението в учителска ситуация?

Ще се промени ли нещо ако позволим на децата да гледат на нас по всякакви други начини, освен по тези, по които ние искаме да гледат на нас?

Психомоторната педагогика дава възможност на практикуващия да е по-честен със себе си, защото е изправен пред възможностите и ограниченията на тялото си, което подвежда по-малко от ума, рационалността и логоса.

Психомоторната педагогика позволява изначалната реципрочност на връзката да се реализира и да се усети.

Възможно ли е това да се случи в училищен контекст?

За лектора

Teacher Image

Ваня Дункова

Teacher Image

Ваня Дункова е магистър педагог от СУ „Св. Климент Охридски“ (1992), детски психолог от магистърска програма на СУ „Св. Климент Охридски“ (2019) и психомоторен терапевт с диплом от Университета по приложни науки в Дармщад, Германия (2019). Практикува двигателна (психомоторна) терапия за деца и юноши в клиничен център от 2016 г., основател и председател на Българска асоциация за развитие на Психомоториката от 2020 г. Силен привърженик на двигателната педагогика.

Запиши се за семинара:

    Към началото