Историите за вдъхновяващи личности като инструмент за учене

09.05.2024
19:00:00 ч.
Онлайн
Безплатен
Hero image

За семинара

На този семинар журналистът и преводач Даниел Пенев ще ни запознае с възможностите за използването на вдъхновяващите истории на вдъхновяващи наши съвременници като инструмент за насърчаване на личностно усъвършенстване, възпитаване на съзнание за лична отговорност, изграждане на самоувереност и подхранване на творческото мислене в процеса на търсене на решения на разнообразни проблеми. Изучаването на историите на конкретни личности, заразяващи учащия с надежда и увереност в собствените възможности, е общодостъпен и на практика неизчерпаем източник на знания и идеи, базиран на концепцията за учене, фокусирано върху хората, която Даниел следва от години, но на която намира име съвсем наскоро, докато превежда книгата „Скрита дарба“ от Полина Маринова Помплиано – българска журналистка, създателка на медийната компания The Profile, която живее в САЩ от 2000 г., когато на осемгодишна възраст се установява там заедно с родителите си.

По време на семинара Даниел ще разкаже за работата си по двете части на книгата „Хората, които променят България“, които включват общо 60 истории за възпитани, образовани и дейни българи от света на бизнеса, образованието, технологиите, културата, медиите, спорта и неправителствените организации. Той ще сподели също кои според него са четирите качества, които обединяват всички тези наши сънародници независимо от разликите в характера и заниманията им. По този начин той се надява да мотивира участниците в семинара да припознаят представянето на истории за добър личен пример като ефективен инструмент с образователна и възпитателна функция, който биха могли да внедрят в работата си с ученици под различни форми.

За лектора

Teacher Image

Даниел Пенев

Teacher Image

Даниел Пенев е журналист, преводач на нехудожествени книги от английски език и редактор на свободна практика. Автор на книгите „Хората, които променят България“ (част I - 2019 г., част II - 2022 г.) и „От нас зависи“, съавтор на книгите „Да тичаш към себе си“ (2021 г., в съавторство с ултрамаратонеца Краси Георгиев) и „Първите 25 години на Фондация „Карин дом“ (2021 г., в съавторство с Фондация „Карин дом“) и редактор на сборника „Завърналите се“ (2021 г.) на Петя Кертикова. През годините негови материали са публикувани в български и международни медии като портал „Култура“, „Дневник“, „Клуб Z“, „OFFNews“, Balkan Insight и EurActiv, както и в сайтовете на неправителствени организации като фондация „Заедно в час“, Асоциация на европейските журналисти - България и Информационния портал за НПО в България. Работил е в сайта за видеоуроци и тестове „Уча.се“ и в англоезичната агенция за бизнес новини SeeNews. В негов превод на български език са издадени книги като „Скрита дарба“ от Полина Маринова Помплиано, „Добрият живот“ от Робърт Уолдингер и Марк Шулц, „Дарът“ от Едит Егер, „Задълбочена работа“ от Кал Нюпорт, „Забави темпото!“ от Карл Оноре, „Обещанието на един молив“ от Адам Браун, „Как ще оцените живота си?“ от Клейтън М. Кристенсен, Джеймс Оулърт и Карън Дилън и др. Даниел има бакалавърска степен по журналистика и политически науки от Американския университет в България (АУБ) и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща (днес във Виена). През годините е участвал в обучения и обменни програми във Великобритания, Германия, Белгия, Исландия, Чехия, Полша, Турция и САЩ. През 2023 г. е отличен в 10-тото издание на инициативата „40 до 40“ на „Дарик радио“.

Имаш въпроси? Пиши ни:

    Към началото