Различни класни стаи – на открито или с определена тематика

Разнообразието в образователните системи предлага на учениците уникални възможности за обучение и развитие. В този контекст се появява въпросът за подходящите класни стаи – дали да се предпочете традиционната класна стая или различни форми на обучение на открито. Въпросът е не само за удобство и ефективност, но и за вдъхновение и ангажираност на учениците. Изборът между различни класни стаи и техните тематики, може да има значително въздействие върху обучението и мотивацията на учениците. В тази статия ще разгледаме различните предимства на тези подходи, както и как те могат да влияят на образователния процес.

Какво е класна стая на открито?

Класните стаи на открито следват принципа, че децата учат навсякъде и през цялото време. Ученето чрез опит помага на децата да се развиват социално-емоционално, езиково и да се изразяват творчески. Ученето на вън помага на децата да се свържат отново с природата. Класните стаи на открито имат за цел да се съчетават комбинация от дейности, с които децата да се ангажират чрез нуждите и интересите им. Също така този тип класни стаи могат да увеличат възможностите за физическа активност на учениците.

Как изглежда една класна стая на открито?

Класните стаи на открито могат да приемат различни форми. Те могат да бъдат отделна зона на закрито извън класната стая или да са на място, където децата са заобиколени от природата.

Има няколко характеристики на класната стая на открито:

  • Децата са в безопасност и могат свободно да се движат
  • Има дейности, в които децата да участват, докато са навън. Те могат да включват и дейности, които традиционно се практикуват на закрито.
  • Децата се насърчават да играят и да се самообучават под наблюдението на учител.
  • Децата имат възможност да общуват с природата.
  • Дейностите могат да бъдат различни, от такива, които включат физическа активност, до такива, които са насочени към по-статични занимания.

Какви са предимствата на класната стая на открито?

Децата могат да изпитат много предимства от ученето в среда извън класната стая. Тези предимства могат да бъдат физически, умствени и емоционални.

Една от физическите ползи от класната стая на открито е развитието на здравословно отношение към воденето на активен начин на живот. Като играят редовно на открито, децата се насърчават да участват в редовни физически дейности със своите връстници. Също така, учениците започват да създават здравословни навици, които могат да помогнат за намаляване на шансовете им да се борят със здравословни проблеми като диабет и затлъстяване.

Класните стаи на открито дават възможност на децата да развият своите социални умения и емоционална грамотност. Като играят с връстниците си, те усъвършенстват комуникативните си умения и изграждат способности да взаимодейства с другите. Те могат също да развият социални връзки и приятелства чрез споделяне на преживявания и да се насладят на изграждането на взаимоотношения в непринудена среда.

Излизането сред природата също е забавен начин да се подхрани чувството на ентусиазъм на децата за света около тях. Излизането навън на слънце и опознаването на открито помага на учениците да оценят стойността на естествения свят и може да доведе до някои образователни разговори за животните и природата.

Гледайте семинара „Видове пространства за учене навън и добри практики“ където Мая Цанева и Стилиана Тодорова ни запознават с над 40 пространства за обучение и игри под небето в София и в цяла България с онлайн карта със снимки и базова информация за всяка локация.

Какво е класна стая с определена тема?

Темата в класната стая е определена идея, около която са съсредоточени декорациите и компонентите на учебната среда. Възможностите за тематични класни стаи са на практика безкрайни и ограничени само от въображението на учителя. Някои примери за теми в класната стая са джунгла, къмпинг, супергерои, пътувания, природа, спорт, пирати, цирк, роботи и други.

Какви са предимствата на класната стая с определена тема?

Всеки учител сам избира как точно ще изглежда неговата класна стая. Дали ще създаде тема на класната стая или не, всяка си има своите предимства. Ето какви обаче са ползите от използването на теми:

  • Позволява на учителя да създаде сплотен, добре планиран външен вид на стаята, който е вълнуващ за учениците.
  • Учителите, които създават тематични класни стаи биват похвалени от родителите и училищния персонал.
  • Темите могат да се развият с течение на времето, като се добавят елементи.

Как да се избере най-добрата тема за класната стая?

Има много фактори, които могат да помогнат за това какъв тип тема да се използва в класната стая:

Географска област

Може да се избере тема в зависимост от географската област където се намира училището. Темите могат да са свързани с плаж/море, планина, полета и други. Така учениците могат да научат за природните забележителности, земеделските култури и културният живот на района.

Предметни области

Могат да се създадат тематични класни стаи в зависимост от предметната област, в която преподава учителят. Като например учителите по литература могат да създадат тема, базирана на жанр, като приказки или мистерии. Учителите по история могат да разгледат теми свързани с известни личности от историята или патриотични теми. Учителите по природни науки могат да разгледат теми като космоса, природата или еко-инженерството. Теми свързани с рокендрол или с известни музиканти, често намират място в стаите по музика.

Специфични за училището

Когато училището е профилирано могат да се използват теми, които са насочени строго към спецификата на училището. Като например училище по изкуствата може да изгради теми за класните стаи в различни направления свързани с изкуствата (музика, танци, изобразително изкуство). Общоучилищни теми, като работа в екип или създаването и изграждането на високи цели, могат да се представят като теми свързани със спорт или супергерои.

Забавни теми

Понякога не е нужно да се избира определена тема, която да е строго специфична. Много преподаватели избират дадена тема само, защото е забавна. Подобни теми са свързани с цирк, маймуни, бухали, сафари, чудовища и други. Други се опират на интересите на учениците като тема за състезателна класна стая или тема свързана с динозаври.

STE(A)M

От другата страна, като тема за класната стая могат да се разгледат и STE(A)M стаите. Ето и някои предложения за STE(A)M теми за класни стаи:

Която и тема да бъде избрана за класната стая, тя трябва да бъде представена по интригуващ и завладяваш начин на учениците.

В заключение

Изборът между различни видове класни стаи – открити или с определена тематика, е важно решение, което може да промени начина, по който учениците се ангажират с учебния процес. Въпреки че всяка опция има своите предимства и предизвикателства, ключът към успешно образование е в съчетанието на тяхната употреба, като се отчитат нуждите и предпочитанията на учениците. Независимо дали предпочитате свободата на откритото пространство или структурата на тематичната класна стая, важно е да се стремим към създаване на образователна среда, която вдъхновява и подкрепя ученето и развитието на всеки един ученик.

 

Различни класни стаи – на открито или с определена тематика
Към началото